joi, 30 noiembrie 2017

Negresă cu final fericit

     

      Această prăjitură este foarte dragă inimii mele. Am pregătit-o pentru prima oară în ziua în care s-a născut fiica mea. De dimineață era clar că în curând îmi voi ține fetița în brațe. Și ca să scap de emoții am decis să-mi ocup timpul cu ceva util și plăcut. Zis și făcut! Seara a venit soțul meu de la muncă. Am vrut să-i dau vestea după cină, dar s-a prins el ca ceva nu e în regulă! Spre marea mea indignare 😹 nu a mai vrut să mănânce nimic ci doar să ne grăbim spre spital! Atunci "io" gravidă cum eram și cu contractii la fiecare 3 minute am zis că nu mă mișc de aici până nu mănâncă 2 felii de negresă!😤Sărmanul... a înțeles că cu gravidele nu te pui, a înghițit checul aproape întreg și l-a dus pe Ștefan la bunica. (După câteva zile l-am întrebat dacă i-a plăcut negresa (mereu îl întreb) și mi-a zis că nu-si amintește deloc 😄...) Eu între timp am pus ultimele lucruri în geantă și ne-am pornit spre spital. La 20.15 am fost internați, iar la 22.22 s-a născut Elena noastră. A fost o naștere ideală, fără medicație, cu emoții pozitive și minim personal alături, exact cum ne-am dorit. Iar ea a fost perfectă... din prima clipă când mi-au pus-o la piept și în fiecare zi de atunci.
Ce mai amintiri!🙏💞
Scriu aceste rânduri și mă gândesc: poate de aia are fiica mea tenul mai ciocolatiu?! 😂 O fi mâncat mami prea multă negresă în sarcină?! 😋
Well, I'm guilty then😅... Ador aroma ei minunată, gustul intens,  consistența ușor umedă și ingredientele deosebite...  De fiecare dată delicioasă!

Ingrediente:

  • 2 sfecle mari, fierte sau gătite la abur 
  • 1 pahar (250 g)  făină integrală de secară ( grâu, ovăz) 
  • 80-100g unt topit (sau ulei de cocos pentru varianta de post) 
  • 2-3 linguri cacao 
  • Bicarbonat de sodiu 
  • Indulcitor (eu pun 1 lingură miere și 4-5 doze stevia, echivalent cu 4-5 lingurițe de zahăr) 
  • Vanilie 
  • Boabe de cacao mărunțite (se potrivește la fel de bine și ciocolata neagră) 
  • Opțional: nuci grecești, stafide... 
În vasul robotului de bucătărie punem sfecla, untul, praful de cacao, îndulcitorul, vanilie, bicarbonatul. Când obținem o pastă omogenă, densă, adăugăm făina și boabele de cacao. Turnăm amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru 30-40 minute (200•C). După racirea completă se servește!
Să aveți poftă! 

 
 

marți, 14 noiembrie 2017

4 sosuri accesibile în orice anotimp

     Cum îi convingem să-și mănânce legumele?! Vechea dilemă a mamelor. Toată lumea știe cât de minunate sunt legumele și ce proprietăți "miraculoase" au! Ba că contin fibre indispensabile, ba că sunt pline de vitamine și minerale, ba că sunt o excelentă sursă de antioxidanți... Dar toate aceste bogații pe care le conțin nu valorează nimic dacă ele, legumele, rămân neatinse în farfurie! Daaa, mamele știu cum e...  Dar speranță este și noi nu renunțăm ușor! Schimbăm decorul sau formula și încercăm din nou. Concluzia mea?! Dacă legumele vin însoțite de un sos, fie și cel mai banal, sunt devorate cu plăcere de al meu pici de 5 ani. Sună tentant!? În continuare vă propun 4 variante de sosuri si paste pentru legume! Cei mici dar și cei mari vor fi încântati. Se pregatesc atât de simplu și rapid și sunt potrivite pentru orice masă.

1. Pastă de năut (humus)
Vom avea nevoie de năut fiert, fie din conservă, fie pregătit acasă. Pentru asta hidratăm năutul peste noapte și îl fierbem aproximativ o oră sau până e moale! Eu fierb de obicei o cantitate mai mare și îl congelez porționat în
pahare de hârtie, ca să-l am mereu la îndemână. (Iar din apa în care a fiert năutul iese un minunat mousse de ciocolată.) Deci în blender punem 2 pahare năut fiert, jumătate pahar semințe de susan (de dorit hidratate și ele), sare, piper, 1-2 linguri ulei de măsline/ susan/ cânepă, 1-2 linguri suc de lămâie. Mixăm până obținem o pastă omogenă. Se poate adăuga un pic de apă dacă se dorește o consistență mai lichidă. Dacă aveți un blender de capacitate mică, optați pentru tahini în locul semințelor de susan.

2. Sos de iaurt
300 g iaurt grecesc 10% se amestecă cu o mână de mărar tocat, 1-2 usturoi și 1-2 linguri suc de lămâie.  Sare și piper după gust. Îl servesc de obicei cu cartofi copți și legume proaspete. 


3. Sos din semințe de floarea soarelui
O ceașcă de semințe se hidratează peste noapte. Se scurg și se mixează în blender împreună cu 1-2 usturoi, 1-2 linguri suc de lămâie, un vârf de cuțit de turmeric, sare și piper. Având în vedere că e un sos crud prefer să-l consumăm cu legume coapte sau gătite la abur. 

4. Pastă de avocado
Un avocado copt si moale se pasează cu o furculiță! Se adaugă pătrunjel, ceapă verde, ardei gras sau roșii, toate tocate mărunt. Suc de lămâie, sare și piper după gust! Dacă fructul de avocado este tare, se lasă câteva zile într-o pungă sau vas împreună cu banane sau mere, acestea îi vor grăbi coacerea.

Spor la bucătărit și poftă mare!


marți, 7 noiembrie 2017

Ciocolată vegană kid friendly

     Sunt rețete pe care le gătesc des, pentru că "pubicul"👪 cere 😀.  Una din ele este ciocolata pentru cei mici... Se prepară extrem de simplu, din doar câteva ingrediente, iar rezultatul e mereu apetisant și nutritiv!
     Ciocolata din comerț oricât de bună și ademenitoare ar părea nu este potrivită pentru cei mici. Consumul de pudră de cacao nu este recomandat copiilor din cauza conținutului ridicat de cafeină și teobromină, stimulente puternice a sistemului nervos. Iar zahărul 😁😁... zahărul nu face bine nimănui... nemaivorbind de alte ingrediente ca înlocuitori ai untului de cacao, arome sintetice sau derivați din soia modificată genetic. De aia trebuie să explicăm copiilor că ciocolata e un aliment care se mănâncă în cantități mici și să dăm preferință ciocolatierilor artizani, care gătesc din ingrediente naturale. 
     Sau să învățăm să o pregătim acasă!

     Pentru circa 25 ciocolate avem nevoie de:
  • Unt de cacao - aproximativ 100g
  • Unt de cocos (opțional) - 50 g
  • Carob (pudră de roșcove) - 1-2 linguri pline
  • Îndulcitor (eu folosesc stevia, dar dacă alegeți să adăugați curmale sau stafide, puteți exlude îndulcitorul cu siguranță)
  • Restul ține doar de imaginația și preferințele fiecăruia! Vanilie, scorțișoară, nuci grecești, migdale, caju, semințe de chia, cânepă, floarea soarelui, stafide, curmale, prune uscate, hrișcă germinată, superalimente... Și multe alte posibile ingrediente în cele mai variate și cuceritoare combinații. 
     Deci se topește untul la baie de aburi sau într-un vas termorezistent în cuptor.  Se adaugă carobul și stevia și se amestecă bine până la omogenizare. Se pun și restul ingredientelor: unele intregi (seminte), altele mărunțite (nuci, fructe uscate...). Se toarnă compoziția în forme de silicon și se pune la rece (frigider sau congelator)  până se întărește!  
     E un desert iubit atât de copii cât și de adulți!  În dependență de ce umplutură alegeți să puneți, ciocolata dvs va fi de fiecare dată diferita si delicioasă!
Să aveți poftă! 

miercuri, 1 noiembrie 2017

Carrot cake de post


   De ziua internațională a veganilor vreau să împărtășesc cu voi rețeta celui mai delicios carrot cake din lume. Pentru că noua ne place morcovul🥕😀 .  Săptămânal în familia noastră se consumă 2-3 kg de morcovi, asta face cam 130 kg anual. Nu e deloc surprinzător că îl adăugăm în foarte multe rețete și chiar deserturi.  Și nici faptul că checul cu morcovi a fost mereu desertul meu favorit😍. Cu aromă nemaipomenită, consistență ușor umedă,  gust inconfundabil și... vegan (deși nu-mi place cuvântul, trezește multe controverse de fiecare dată... prefer să fie "de post"). 
     De-a lungul timpului am încercat o mulțime de variante a acestui chec, și lăsând modestia la o parte, asta e de departe cea mai bună și sănătoasă! Fiindcă eu cred cu tărie că putem avea o alimentație echilibrată fără a renunța la micile plăceri "vinovate". E important pentru noi, adulții, dar mai ales pentru copii, să oferim corpului energia necesară fără a apela la produse cu exces de zahăr, coloranți și conservanți sintetici. Pentru asta vă invit să vă descoperiți talentele ascunse și să gătiți această minunată prăjitură! Cei dragi vor aprecia cu siguranță! 

Pentru blat vom folosi:

  • 1,5 cană (200ml) făină integrală de secară (sau grâu sau ovăz)
  • 1/2 cană migdale măcinate (sau nuci grecești)
  • 1/2 cană cocos răzuit
  • 2 morcovi medii dați prin răzătoarea mică
  • 4-5 linguri sirop de agave (sau alt îndulcitor)
  • 1 cană nectar de mere (stors prin presare la rece )
  • 1/2 cană ulei de cocos topit
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 linguriță rasă ghimbir uscat
  • 1 linguriță rasă nucșoară
  • 1,5 linguriță scorțișoară

Pentru cremă (varianta tradițională):
  • 250 g mascarpone
  • 125 g iaurt grecesc 10 %
  • 1 lingură miere de albini sau sirop de agave.

Pentru cremă (varianta vegană)Pașii de urmat îi găsiți aici!
  • 1 cană nuci caju hidratate peste noapte
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 1 lingură miere de albini sau sirop de agave
  • 1 lingură suc de lămâie.  

     Într-un vas am amestecat toate ingredientele pentru blat (nu contează ordinea). Iese un aluat lipicios, destul de solid pe care l-am pus cu lingura, în tava tapetată cu hârtie de copt.  Se coace în rolă 35-40 minute, sau până trece testul scobitorii! După racirea completă  se aplică crema! 
Se ornează și se servește cu dragoste și gânduri bune! 







Brioșe vegane cu caramelă și cremă de caju!

     Bine ai venit 2019! Zic eu ca acesta este anul în care vom mânca cu toții mai sănătos! Nu neapărat vegan dar cu siguranță conștient...