luni, 23 octombrie 2017

Mousse de ciocolată

Orice e bun dacă e făcut din ciocolată!
     Exact la asta m-am gândit când am descoperit acum jumătate de an o rețetă de spumă de ciocolată care avea ca ingredient principal apa în care a fiert năutul, sau aquafaba cum i se mai spune. Curioasă din fire, dar și sceptică am zis să încerc și am rămas foarte impresionată cât de bună a ieșit! Am mai experimentat de câteva ori, suficient cât să o adaptez la ingredientele pe care le avem în casă. Fiind prea bună și "lipsită de păcate", fără ou, făină și fără mare efort pentru a o pregăti, a intrat ușor în topul preferințelor mele 😉.
     Puteți opta pentru aquafaba din conservă sau pregătită în condiții de casă. Pentru asta năutul se spală și se lasă în apă peste noapte. Dimineața se pune la fiert. După circa 30 minute se schimbă apa atât cât sa acopere cu vreo 4 cm năutul.  După aproximativ încă 40 minute (când năutul este fiert) se scurge și se lasă la răcit.

Pentru mousse-ul "ciocolatos" ingredientele au fost următoarele:

Un pahar aquafaba
50 g ciocolată neagră
1 lingură cacao (sau carob)
1 lingură unt de cocos
Indulcitor (de obicei pun stevia, dar merge la fel de bine și mierea sau siropul de agave...)
Vanilie (opțional)

     Aquafaba se bate cu mixerul până se obține consistența unei bezele! Separat se topește ciocolata și se amestecă cu untul de cocos, cacao, stevia. Cu ajutorul unei spatule încorporăm restul ingredientelor amestecând continuu. Spuma obținută o punem în forme și o lăsăm la frigider pentru minim 3 ore, timp în care ea se întărește ușor și capătă consistența unui mousse.
Simplu, delicios, economic!
Să aveți poftă!





luni, 16 octombrie 2017

Guilt free oreos

    

     Mereu mi-au plăcut deserturile cu cremă și cred că acest obicei l-am transmis și fiului meu cu laptele matern! Și degeaba mami îi dă alimente sănătoase, dacă el vrea ceea ce mănâncă "toți". Noroc că mami e descurcăreață... după multe căutări,  încercări dar și eșecuri... Voila: guilt free oreos!!!  De fapt sunt și egg free și dairy free și lunch free 😂😂 (dacă tot am gătit desertul toată dimineața, am rămas fără prânz... Mi se întâmplă de fiecare dată când gătim cu Ștefan împreună.) Sunt ușor de preparat, cu puține ingrediente și simplu de adaptat atât pentru mami cea "dependentă de dulciuri" (shhh don't tell anyone 😀), cât și pentru copii sau sau chiar bebeluși sub un an.

Pentru biscuite propriu zis am folosit:

  • 1 ceașcă stafide înmuiate peste noapte (se potrivesc de minune și prunele uscate sau curmalele)
  • 1 ceașcă făină de ovăz (asta am avut eu, dar merge perfect și cu făină de cocos sau migdale)
  • 2 linguri pline ulei de cocos
  • 2-3 linguri cacao (sau carob)
  • Vanilie (jumătate de pastaie)

Pentru cremă:

  • 1 ceașcă nuci caju (hidratate minim 4 ore, eu le las peste noapte)
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 1 lingură miere sau orice alt îndulcitor place inimii voastre (sau deloc...  biscuitele e suficient de dulce, după mine)
  • Vanilie
  • 1-2 linguri suc de lămâie (opțional).

     Mixăm într-un blender sau robot de bucătărie toate ingredientele pentru biscuiți, până obținem o masă omogenă și destul de solidă!  O lăsăm la frigider pentru 20-30 min,  sau la congelator pentru 10 min. Punem "aluatul " între două foi de copt, îl întindem cu sucitorul (partea preferată a lui Ștefan) apoi decupăm biscuiții cu o formă rotundă!
     Tot în blender am pus ingredientele pentru cremă și am procesat până mi-a ieșit o cremă fină și aromată!
A rămas partea creativă: peste biscuite se pune crema și se acoperă cu alt biscuite! Eu am folosit un sac de cofetărie, dar se pune ușor și cu o linguriță!  Ies aproximativ 20 bucăți, din aceste cantități. Se dau la frigider aranjați frumos pe o tavă.

     Și se servesc... Cu cafea 😍... Repede...  Cât tati mai e la servici ( e și el fan înrăit dulciuri).






Să aveți poftă!

luni, 9 octombrie 2017

Moduri delicioase de a aduce migdalele în alimentația ta

     
     Nucile și semințele mereu au fost la loc de onoare în alimentația familiei mele! Le apreciez pentru aportul de grăsimi bune, proteine, minerale și vitamine, dar și pentru posibilitatea de a crea deserturi delicioase și bogate din punct de vedere nutritiv. Cu cât e mai mare varietatea cu atât mai mult beneficiază organismul nostru de nutrienți valoroși! 
     Migdalele demult nu mai sânt o noutate pentru țara noastră!  Spre deosebire de acum 5 ani, astăzi le găsim în orice market sau piață. Dar și în aceste condiții alegem să le consumăm mult prea rar. Și e păcat să dăm preferință snacks-urilor rapide și dubioase, decât să alegem un produs natural care abundă în beneficii pentru corp și suflet 😉. E important să alegem migdale crude și să le preparam termic cât mai puțin, ca să beneficiem din plin de grăsimile bune! Eu le hidratez peste noapte de fiecare dată când am ocazia, pentru a neutraliza efectul acidului fitic, și pentru a trezi la viață enzimele! De-a lungul timpului am descoperit o mulțime de rețete cu acest minunat aliment... Am ales aici câteva pe placul chiar și celor mai mofturoși dintre noi😋!

      Untul de migdale

     2-3 cești de migdale se pun la cuptor pentru maxim 10 minute la 180℃. După răcire se procesează într-un blender de capacitate mare până la obținerea unei paste. Dacă procesul devine dificil se adaugă  1-2 linguri ulei de cocos! Îndulcitorii se încorporeaza la final! Îl utilizez în cele mai diverse moduri: în cerealele de dimineață, salată de fructe, sandwich cu banană și semințe...

     Laptele de migdale

     Este un înlocuitor excelent pentru laptele animal și îl folosim atît ca atare sau în cafea cît și într-o multime de preparate: clătite, brioșe cu ovăs...  Rețeta e foarte simplă, și rezultatul e cu siguranță mai sănătos decât laptele de migdale ambalat!
Deci, într-un blender se pun 25 migdale (inmuiate peste noapte și scurse!), 250 ml apa plată, vanilie (opțional), curmale, stafide sau alți îndulcitori (opțional). Se procesează aproximativ un minut. Se strecoară fie printr-o sită deasă, tifon sau pungă specială pentru lapte vegetal!

     În deserturi, biscuiți, granola... 

     Nimic mai simplu decât a găti granola pentru fiul meu! Într-un bol se amestecă semințe de dovleac, ovăs, migdale, stafide (sau orice alte semințe și cereale aveți) cu sirop de agave (miere sau sirop de curmale). Se presează ușor într-o tavă și dă la cuptor pentru 20 min la 180℃.
Sau cei mai simpli și delicioși biscuiți:
1 cană migdale marunțite
1 cană fulgi de cocos
1 cană faină integrală (ovăs, grâu, secară, cocos... la alegere)
1 banană pisată 
vanilie (opțional). 
Se amestecă ingredientele. Se dau forme cu o lingură sau cu mâina. Se coc 15 minute la 180℃

     În forma lor obișnuită


     De fapt, acesta e forma mea preferată de a consuma migdale: ca atare, înmuiate peste noapte în apă! Le servim cu fructe sau legume... În salate și nu doar. 
     Ștefan le preferă în mixuri de fructe uscate, nuci și semințe!  Sânt gustoase, bogate în nutrienți și furnizează energie piciului care nu prea are timp să zăbovească mult la masă! 😉


Să aveți poftă!

joi, 5 octombrie 2017

La inceput...



      Pentru că nopțile nedormite sau dormite pe furiș te fac să vezi lucrurile altfel nu știu cum.

      Pentru că timpul zboară iar copii cresc mult prea repede.

      Pentru că cei 30 ani mi-au adus nu doar fire albe... și împărtășind experiența mea cu bune și rele înțeleg câte mai am de învățat și stăpânit.

      Pentru că fac greșeli, multe, în fiecare zi și încerc să învăț din ele.

      Pentru că nu știu ce voi face azi, nici mâine! Fiecare nouă zi alături de copii mei îmi aduce provocări noi, zîmbete, emoții, dar și decizii dificile sau experiențe pe măsură. 

      Pentru că mămicitul s-a dovedit a fi cel mai greu lucru pe care l-am facut în viața mea, dar și cel mai frumos.
                        ...

      Am zis sa fie... un blog de suflet, de amintiri... de trucuri si rețete care au functionat la mine...

      Am zis sa fie...




Brioșe vegane cu caramelă și cremă de caju!

     Bine ai venit 2019! Zic eu ca acesta este anul în care vom mânca cu toții mai sănătos! Nu neapărat vegan dar cu siguranță conștient...