luni, 9 octombrie 2017

Moduri delicioase de a aduce migdalele în alimentația ta

     
     Nucile și semințele mereu au fost la loc de onoare în alimentația familiei mele! Le apreciez pentru aportul de grăsimi bune, proteine, minerale și vitamine, dar și pentru posibilitatea de a crea deserturi delicioase și bogate din punct de vedere nutritiv. Cu cât e mai mare varietatea cu atât mai mult beneficiază organismul nostru de nutrienți valoroși! 
     Migdalele demult nu mai sânt o noutate pentru țara noastră!  Spre deosebire de acum 5 ani, astăzi le găsim în orice market sau piață. Dar și în aceste condiții alegem să le consumăm mult prea rar. Și e păcat să dăm preferință snacks-urilor rapide și dubioase, decât să alegem un produs natural care abundă în beneficii pentru corp și suflet 😉. E important să alegem migdale crude și să le preparam termic cât mai puțin, ca să beneficiem din plin de grăsimile bune! Eu le hidratez peste noapte de fiecare dată când am ocazia, pentru a neutraliza efectul acidului fitic, și pentru a trezi la viață enzimele! De-a lungul timpului am descoperit o mulțime de rețete cu acest minunat aliment... Am ales aici câteva pe placul chiar și celor mai mofturoși dintre noi😋!

      Untul de migdale

     2-3 cești de migdale se pun la cuptor pentru maxim 10 minute la 180℃. După răcire se procesează într-un blender de capacitate mare până la obținerea unei paste. Dacă procesul devine dificil se adaugă  1-2 linguri ulei de cocos! Îndulcitorii se încorporeaza la final! Îl utilizez în cele mai diverse moduri: în cerealele de dimineață, salată de fructe, sandwich cu banană și semințe...

     Laptele de migdale

     Este un înlocuitor excelent pentru laptele animal și îl folosim atît ca atare sau în cafea cît și într-o multime de preparate: clătite, brioșe cu ovăs...  Rețeta e foarte simplă, și rezultatul e cu siguranță mai sănătos decât laptele de migdale ambalat!
Deci, într-un blender se pun 25 migdale (inmuiate peste noapte și scurse!), 250 ml apa plată, vanilie (opțional), curmale, stafide sau alți îndulcitori (opțional). Se procesează aproximativ un minut. Se strecoară fie printr-o sită deasă, tifon sau pungă specială pentru lapte vegetal!

     În deserturi, biscuiți, granola... 

     Nimic mai simplu decât a găti granola pentru fiul meu! Într-un bol se amestecă semințe de dovleac, ovăs, migdale, stafide (sau orice alte semințe și cereale aveți) cu sirop de agave (miere sau sirop de curmale). Se presează ușor într-o tavă și dă la cuptor pentru 20 min la 180℃.
Sau cei mai simpli și delicioși biscuiți:
1 cană migdale marunțite
1 cană fulgi de cocos
1 cană faină integrală (ovăs, grâu, secară, cocos... la alegere)
1 banană pisată 
vanilie (opțional). 
Se amestecă ingredientele. Se dau forme cu o lingură sau cu mâina. Se coc 15 minute la 180℃

     În forma lor obișnuită


     De fapt, acesta e forma mea preferată de a consuma migdale: ca atare, înmuiate peste noapte în apă! Le servim cu fructe sau legume... În salate și nu doar. 
     Ștefan le preferă în mixuri de fructe uscate, nuci și semințe!  Sânt gustoase, bogate în nutrienți și furnizează energie piciului care nu prea are timp să zăbovească mult la masă! 😉


Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Brioșe vegane cu caramelă și cremă de caju!

     Bine ai venit 2019! Zic eu ca acesta este anul în care vom mânca cu toții mai sănătos! Nu neapărat vegan dar cu siguranță conștient...