duminică, 18 februarie 2018

Cum să faci un tort de la A la Z!

   Mult timp am trăit cu ideea că e mega complicat să pregătești un tort! Că ar fi nevoie de cine știe ce ingrediente și studii aproape universitare! Dar după ce am gătit primul meu tort am înțeles că e nevoie doar de dorință și timp! Astăzi vreau să vă inspir și pe voi sa creați un tort superb, pe cât de delicios și arătos pe atât de simplu! Iubitorii de ciocolată vor mai adăuga un punct la lista lor de slăbiciuni iar pentru amatorii de vanilie sau alte blaturi promit să vin cu noi articole pe blog! Mai mult, planific să creez un album nou pe pagina mea de Facebook și Instagram cu creațiile mele dulci, ca sa vă inspirati în ceea ce privește decorul și varietatea!

Deci pentru blatul ciocolatos vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
  • 250 g făină integrală de secară (sau grâu)
  • 100 g cacao 
  • 3 ouă de casă 
  • 250 ml iaurt sau chefir 
  • 130 ml apă foarte fierbinte 
  • 100 ml ulei de cocos sau struguri 
  • 150g zahăr de cocos 
  • o linguriță bicarbonat de sodiu 
  • Praf de sare 
  • Vanilie 
Pentru cremă am folosit:
  • 500g cream cheese (Philadelfia, Hochland, Buko...) 
  • 100 ml frișcă 35%
  • 1-2 linguri zahăr făcut pudră!
Am însiropat blaturile cu un amestec de miere cu apă!

     Pași de urmat:
Se amestecă bicarbonatul cu iartul și se lasă pentru aproximativ 5 minute.
Într-un vas amestecăm toate ingredientele solide: făina, cacao, zahăr, sare, vanilie.
În alt vas amestecăm cu ajutorul unui mixer sau unui tel ingredientele lichide: ouăle, iaurtul cu bicarbonat, uleiul, apa fierbinte! 
În 2-3 ture adăugăm ingredientele solide la cele lichide și mixăm până la omogenizare. 
Transferăm compoziția într-o tavă rotundă cu pergament pe fund, și dăm la cuptorul preîncălzit la 180℃. Se coace aproximativ 50 min, dar fiindcă fiecare rolă are particularitățile sale, testați neapărat cu scobitoarea înainte de a scoate blatul din cuptor. Dacă iese umedă,  prelungiți timpul de coacere!

Lăsăm tortul să se răcească complet, după care,ideal ar fi a să-l păstrăm la frigider în folie alimentară pentru 3-4 ore, așa va fi mai ușor de feliat. Dar la această rețetă putem sări peste acest punct, blatul fiind destul de dens și ușor de prelucrat.
Următoarea etapă ar fi porționarea blatului în 2 sau 3 discuri (depinde de diametrul tavei în care ați copt blatul, 2 discuri pentru tava de 20 cm și 3 discuri pentru tava de 16 cm)! Se face atent, cu un cuțit bine ascuțit până obtineti felii ca în poză!
     Pentru cremă punem într-un vas toate ingredientele și amestecăm cu mixerul până masa se întărește și nu mai cade din lingură, aproximativ 2-3 minute!
     Formăm tortul!
Punem primul blat pe platoul pe care am ales să servim tortul! Îl însiropam cu 2-3 linguri de amestec (puteti alege orice altă combinatie: zahăr, gem, sirop de agave, arțar...). Cu ajutorul unei spatule de cofetărie aplicăm o cantitate generoasă de cremă (aproximativ 1/3 din cremă daca aveti 2 blaturi și 1/4 dacă ați feliat blatul în 3 felii). Procedati la fel cu blatul nr 2.
Potrivim blatul superior și aplicăm restul cremei deasupra și pe părțile laterale ale tortului!
Eu am ales să fac suprafața netedă cu ajutorul spatulei de cofetărie și să decorez tortul cu sos de caramelă, fructe și biscuiți! Dar optiuni sint foarte multe: bezele, bomboane, macarons, fructe, flori... Depinde doar de imaginația și preferințele fiecăruia! 

 Resturile de cremă și partea superioară a blatului (care de obicei fiind rotunjită nu e potrivită pentru tort) se amestecă și se transformă în minunate cakepops-uri (vedeți în poze) cu care l-a fel puteti decora tortul și nu doar 😉.

Vă asigur că acest tort va aduna toate aprecierile și mulțumirile celor dragi!

Să aveți poftă!

Brioșe vegane cu caramelă și cremă de caju!

     Bine ai venit 2019! Zic eu ca acesta este anul în care vom mânca cu toții mai sănătos! Nu neapărat vegan dar cu siguranță conștient...