Cum îi convingem să-și mănânce legumele?! Vechea dilemă a mamelor. Toată lumea știe cât de minunate sunt legumele și ce proprietăți "miraculoase" au! Ba că contin fibre indispensabile, ba că sunt pline de vitamine și minerale, ba că sunt o excelentă sursă de antioxidanți... Dar toate aceste bogații pe care le conțin nu valorează nimic dacă ele, legumele, rămân neatinse în farfurie! Daaa, mamele știu cum e... Dar speranță este și noi nu renunțăm ușor! Schimbăm decorul sau formula și încercăm din nou. Concluzia mea?! Dacă legumele vin însoțite de un sos, fie și cel mai banal, sunt devorate cu plăcere de al meu pici de 5 ani. Sună tentant!? În continuare vă propun 4 variante de sosuri si paste pentru legume! Cei mici dar și cei mari vor fi încântati. Se pregatesc atât de simplu și rapid și sunt potrivite pentru orice masă.
1. Pastă de năut (humus)
Vom avea nevoie de năut fiert, fie din conservă, fie pregătit acasă. Pentru asta hidratăm năutul peste noapte și îl fierbem aproximativ o oră sau până e moale! Eu fierb de obicei o cantitate mai mare și îl congelez porționat în
pahare de hârtie, ca să-l am mereu la îndemână. (Iar din apa în care a fiert năutul iese un minunat mousse de ciocolată.) Deci în blender punem 2 pahare năut fiert, jumătate pahar semințe de susan (de dorit hidratate și ele), sare, piper, 1-2 linguri ulei de măsline/ susan/ cânepă, 1-2 linguri suc de lămâie. Mixăm până obținem o pastă omogenă. Se poate adăuga un pic de apă dacă se dorește o consistență mai lichidă. Dacă aveți un blender de capacitate mică, optați pentru tahini în locul semințelor de susan.
2. Sos de iaurt
300 g iaurt grecesc 10% se amestecă cu o mână de mărar tocat, 1-2 usturoi și 1-2 linguri suc de lămâie. Sare și piper după gust. Îl servesc de obicei cu cartofi copți și legume proaspete.
3. Sos din semințe de floarea soarelui
O ceașcă de semințe se hidratează peste noapte. Se scurg și se mixează în blender împreună cu 1-2 usturoi, 1-2 linguri suc de lămâie, un vârf de cuțit de turmeric, sare și piper. Având în vedere că e un sos crud prefer să-l consumăm cu legume coapte sau gătite la abur.
4. Pastă de avocado
Un avocado copt si moale se pasează cu o furculiță! Se adaugă pătrunjel, ceapă verde, ardei gras sau roșii, toate tocate mărunt. Suc de lămâie, sare și piper după gust! Dacă fructul de avocado este tare, se lasă câteva zile într-o pungă sau vas împreună cu banane sau mere, acestea îi vor grăbi coacerea.
Spor la bucătărit și poftă mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu